TheIstanbuler

Küçük Yağmur Adam’larla Geçen Yarım Gün

Hayatımıza Dustin Hoffman’ın oynadığı Yağmur Adam filmi ile girdi. Canlandırılan karakter hem bizi eğlendirmiş hem de zekasına hayran bırakmıştı. Oysaki farkındalığın artması anlamında daha gidecek çok yolumuz vardı.

rainman

Otizm, 88 çocukta 1 görülmesiyle oldukça yaygın olan ve bir o kadar da toplumun bilinç düzeyinin yetersiz olduğu nörolojik bir rahatsızlık. Küçük yaşlarda çeşitli davranışlarla fark edilebilen ve erken teşhis aracılığı ve sadece özel eğitim ile toplumda kendi kendine yetebilen bir birey yetiştirmek mümkün. Çocuğunuz göz teması kurmayıp özellikle hareketli objelere takılıp kalıyorsa, ismi ile hitap ettiğinizde tepki vermiyorsa, iletişim kurmakta ya da diğer çocuklarla kaynaşma problemi yaşıyorsa ve normal olmadığını düşündüğünüz çeşitli takıntıları varsa, benim çocuğumun başına gelmez demeyin ve uzmanlara başvurun.

Konusu geçen özel eğitimler oldukça maliyetli. Ancak çeşitli bursluluk imkanları da sağlanabiliyor. Geçen hafta “İş Dünyasında Otizm” konusu için Sosyal Sorumluluk Projesi kapsamında Tohum Otizm Vakfını ziyaret etme fırsatı buldum. Bu proje ile dünyanın çeşitli bölgelerinde yer alan teknoloji geliştirme merkezlerinde otizmi olan çalışanlara fırsat veriliyor.

tohumotizm

Maalesef Türkiye’de 100 binin üzerinde çocuğumuz eğitim bekliyor. Daha fazla olanak yaratabilmek için toplum olarak bilinç düzeyimizin artması gerekiyor. Vakıfta geçirdiğimiz tanıtım sunumundan sonra çocuklarla beraber İstanbul Modern’i de gezdik. Onlarla yarım gün geçirdikten sonra bile anlıyorsunuz ki, eğitim almış bir çocuk sizinle çok güzel iletişim kurabiliyor, hayata katılabiliyor. İş dünyasına da katılabilmeleri çok olası. Bu haktan diğerlerini yoksun bırakmamak için ufak dokunuşlarla bile vereceğiniz desteğin onlar için anlamı çok büyük.

sosyalsorumluluk

Gönüllü olarak destek vermek isterseniz yapabileceğiniz aktiviteler uzaktan destek şeklinde mümkün olabiliyor. Çünkü bu tip özel eğitimler yine özel eğitmenlik yetkinlikleri gerektiriyor. Her çocuk birebir özel eğitmenlerle çalışıyor. Onlar için sizin yapabilecekleriniz ise şu şekilde:

Sosyal Medya’da ilgili vakıfları takip ederek, güncel proje/kampanyaları duyurabilir böylece daha fazla kişiye ulaşmasına yardımcı olabilirsiniz. Örneğin Tohum Otizm Vakfı için “Tohum” yazıp 5290’a mesaj atabilir ya da çevrenizdekilerden bu tip faaliyetlere katılmalarını talep edebilirsiniz. Düzenledikleri bahar şenlikleri, kermeslere katılarak maddi kaynak yaratabilirsiniz.

Sosyal sorumluluk projeleri candır, siz de destek olup birilerinin canına can katın. Daha iyi bir dünya için topluma destek olmak ve onların gözlerindeki ışığa tanık olmak bile size bir kere daha hayatı hatırlatacak. Belki de bu sayede bugünün küçük yağmur adamları önümüzdeki günlerde iş arkadaşlarımız olarak yan masamızda oturabilecek.

2 comments on “Küçük Yağmur Adam’larla Geçen Yarım Gün

  1. Mj Rdn (@comedomenica)
    November 22, 2013

    Harikasın.

Leave a comment

Information

This entry was posted on November 18, 2013 by in Hayat and tagged , , , .

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.