TheIstanbuler

Onların sadece bir çift okuyan göze ihtiyacı var

20130110-203527.jpg

Bir kitaba dokunmanın koklamanın ne anlamı var onu okuyamadıktan sonra. İçine sadece kitaplarını dizdiğin duvardan duvara döşediğin kitaplığın ne anlamı var içindekileri okuyamadıktan sonra. Teknoloji dehası her an yanında taşıyabildiğin sanal kütüphanen Kindle ya da tablet bilgisayarın neye yarar içine kitapları dergileri yükleyip de okuyamadıktan sonra. Işığını kitabına tutamadığın zihni sinir projelerden sayfa arası okuma lambasının ne anlamı var mürekkep baskıyı göremedikten sonra.

Onların sadece bir çift okuyan göze ihtiyacı var sizin aracılık edebileceğiniz ve bunun çok büyük anlamı var. Reklamlarda izlemişsinizdir, görme engelli vatandaşlarımız gerek telefon aracılığı ile gerekse bilgisayar üzerinden MP3 olarak indirebildikleri sesli kitaplar sayesinde engel tanımak istemiyorlar. Zaten mottoları da “bilgiye erişmek için engel yok”

Sadece ülkemizde yılda 350 bin kitap basılıyor ve bizler zaten çoğu zaman değerini göremediğmiz renkli dünyalarımızı binlerce kitap sayesinde çeşitlendirme lüksüne bu kadar sahipken onların sanal kütüphanelerinde sadece 8 bin kitapları var. Ve sesli kayıt edilmesini talep ettikleri binlercesi gönüllü okuyucuları bekliyor. Nasıl mı gönüllü okuyucu olacaksınız?

Sadece bir kulaklık, bir mikrofon, bilgisayar ve isteğiniz olması gerekiyor. Boğaziçi Üniversitesi GETEM vakfı internet kütüphanesi kurmak için kolları sıvamış. Çok basit bir program sayesinde daha önce seslendirilmemiş ve özellikle görme engelli vatandaşlarımızın talep ettiği kitaplardan seçerek destek olabilirsiniz. Öncesinde bir deneme kaydıyla başvurduğunuz ve uygun bulunması halinde evinizden bile kayıt yaparak gönderebileceğinız bir sistem. Kategorilerde sınır yok; romandan derlemeye, çocuk kitaplarından ders kitaplarına, dergilerden yabancı dil eğitim kitaplarına kadar geniş bir seçeneğiniz var.

Kayıtları yaparken nelere dikkat edeceğiniz ise çok basit kurallar içeriyor. Bir deneyin, görme engelli olan kişi yanı başınızda olsa ve rica etse elinizdeki kitabı sadece kendinize saklamazsınız. Onların bize ulaşıp yardım isteme imkanları yok, siz onlara sesinizi uzatın. Öyle ki onların kitap kapağını bile tasvir ettirecek birilerine ihtiyacı var…

20130110-204503.jpg

Leave a comment

Information

This entry was posted on January 10, 2013 by in Hayat and tagged , , , .

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.