Yaz bizi terketmiş olabilir. Ama yaza damgasını vuran anlat anlat bitmez tatillerden biri de Sakız Adası (Chios) oldu bu sene. Soğuğu iliklerimizde yavaş yavaş hissetmeye başladığımız şu günlerde yazdan kalma bir yazı içinizi ısıtsın. Hatta güneş daha yüzünü saklamadan fırsatınız varsa, yolunuz yakınlarına düşerse kısa bir ziyaret yapın. Çünkü Sakız Adası sadece deniz, kum, güneş demek değil; Sakız Adası ortaçağa ait tarihi köyler, deniz ürünleri, musakka, sakızlı ürünler, hem gece eğlencesi hem dinginlik demek. Ya da yaza bırakın, ama şimdiden ekleyin bu rotayı planlarınıza. Ya da belki de paskalya dönemine denk getirir ve Roket savaşlarına şahit olursunuz.
Ne yapın edin bayram seyrana denk getirmeyin bizim gibi. Adalara ziyaretin en büyük sıkıntısı pasaport kuyruğu ne yazıkki. Konaklama için merkezi tercih edin. (Kos yazımda bahsettiğim gibi günübirlik bir rota sanmayın Sakız’ı) Biz Kataraktis denilen ve merkezden 10 km güneydeki bir köyde kaldık, memnun da kaldık ama adada toplu taşımanın çok zayıf olması ve kiraladığınız büyük aracın (kızlı erkekli 6 kişi olmamıza rağmen en uygun araç 10 kişilik olandı) dar yollara uygun olmaması ve gece eğlencesinin merkezde yoğunlaşması nedeniyle dinleyin sözümü, rahat edersiniz:)
Adada görülecek tarihi köylerin başında Olimpi, Pirgi ve Mesta geliyor. Görünce dibimin düştüğü İtalya’nın Siena’sı varsa, Sakız Adası’nın da Mesta köyü var. İyi korunmuş taş evleri, üzeri kemerlerle örtülü sokakları ile açık hava müzesi tadında.
Ortaçağda korsan saldırılarından korunmak için inşa edilmiş ikinci köy ise Pirgi (Pyrgi). Siyah beyaz geometrik desenlerle süslenmiş, taş ve kemerli evlerden oluşan köy yine ortaçağda, adanın sakız üretimi merkeziymiş. Vaktimiz kalmadığı için uğrayamadığımız Olimpi köyündeki sarkıt ve kalkıtlardan oluşmuş mağarada ise aklım kalmadı değil.
Denize girmek için onlarcasının arasında benim önerdiğim koylar sırasıyla; Didyma, Elintas (dikkat arı sokabilir) ve Emporios (volkanik ve siyah taşlı). Kendi deyimleriyle non-organized beach! Yani şezlong yok, yemek içmek için herhangi bir işletme de yok. Lakin denizin hası var. Organized beach(!) için ise Karfas ya da Komi’yi tercih edebilirsiniz. Ama unutmayın adadasınız, ıssız koyların tadını çıkarmanın tam da merkezinde!
Gün batımında ise merkezin 1,5 km kuzeyinde yer alan yeldeğirmenleri, güzel kareler yakalamanız için kaçırmamanız gereken aktivitelerden bir diğeri. Üstelik bizim Bozcaada’da kendimizi kandırdığımız gibi elektrik üreten rüzgar güllerinden değiller. Yani çakma değil, hani hediyelik eşya dükkanlarında satılan minyatür orjinalleri gibi, yenilenmiş de olsa!
Ahtapotların, kalamarların havada uçuştuğu yemek kültürü için ise nereye giderseniz gidin her şey mi lezzetli olur! Üstelik kendi ülkemizde hayal edemeyeceğimiz şekilde uygun fiyata. Deniz ürünleriyle donatılmış sofrada açtırdığınız uzo ağır gelirse denemek için birçok bira markası var. Gelsin arkasından sakızlı kahveler, adanın adına yakışır şekilde. Eğlence nerede diye merak ediyorsanız; tavernalarıyla Karfas bölgesini, barlarıyla merkezi işaret ediyor tüm parmaklar.
Gidemediğimiz ama methini duyduğumuz diğer alternatifler; kuzey balıkçı köyleri ile adanın tam ortasında yer alan altın mozaiklerle süslü Nea Moni manastırı.
Şimdi tüm bunları unutun ve sadece Güney Sakız Adası’nda üretilen ve dünyada benzeri yetişmeyen sakız ağaçlarını görmek için atlayın feribota 45 dakika’da karşı kıyıya varın. Yol kenarlarında durup ağaçların altındaki serpilmiş “pita”ları (sakız damlaları) yakından inceleyin. Ve halen devam eden ortaçağ üretim yöntemine tanıklık etmiş olursunuz böylece.
Merhaba, yazınızı büyük bir keyifle okudum. Geçtiğimiz günlerde keyifli bir tatil geçirdiğim Sakız Adası (Chios) seyahatim ile ilgili bir blog yazısı yazdım. Chios’un tavernalarında keyifli sohbetler etmek isteyen, kumsallarında (biraz taşlıklar gerçi ama) dinlenmek isteyen ve sakin bir Yunanistan adasında kendinden geçmek isteyenler için faydalı olacağını düşünüyorum. Bu yazının yazdıklarınıza değer katması dileğiyle ekte paylaşmak istiyorum.
http://orcun.baslak.com/yunanistanda-bir-ada-chios-chiosda-bir-kedi-bucuruk/
http://orcun.baslak.com/yunanistanda-bir-ada-chios-chiosda-bir-kedi-bucuruk/
Merhabalar, cok tesekkurler, sizin yaziniz da cok faydali olacaktir. Resimler harika. Bu arada Yesim ve Berat’a selamlar:)
Söylerim tabi 🙂 Aleykümselam 🙂