TheIstanbuler

Konsolosluk Nikahı ve Yurtdışında Evlenmek

Böyle bir tecrübe yaşadığınız zaman sürecin nasıl olduğu ile ilgili birçok soru alabiliyorsunuz. Öncesinde ben de fazla bir bilgiye ulaşamadığım ve sadece bu deneyimi daha önce yaşayan birilerini bulmam gerektiği için kısa bir özet hazırlayayım ve Google’landığında kişiler buraya ulaşabilsinler istedim.

Aslında çok da zor olmayan bu süreç için öncelikle istediğiniz ülke/şehirdeki konsoloslukla iletişime geçmelisiniz. Bizim önceliğimiz Roma olmasına rağmen öğrendik ki en çok talep edilen şehir orasıymış. Bekleme sıraları baya uzun olabiliyormuş. Eylül ayı ve sonrası tarihler için Haziran’dan sonra başvuru kabul ediyorlar. Ama yine de her konsolosluğun farklı uygulaması var. Örneğin Milano haftanın her günü nikah işlemlerini gerçekleştirebilirken; Roma sadece Perşembe günleri; Barselona ise Perşembe ve Cuma günleri olarak günleri bölmüş durumda. Bu da bekleme sıraları için dikkat edilmesi gereken konulardan bir tanesi.

Yaz/tatil dönemi olduğu için çalışanların yıllık izinde olması sebebiyle iş yükleri arttığından bazı şehirlerdeki konsolosluklar Temmuz-Ağustos aylarında nikah işlemlerini gerçekleştirmiyorlar. Örneğin Roma ve Marsilya için bu uygulama sözkonusu.

Bütün bu nedenlerden dolayı başvurunuza olumlu cevap gelmeden herhangi bir ödemeye mecbur bırakılan tipte uçak/otel rezervasyonu yaptırmamanız tavsiye ediliyor.

Toplamanız gereken evraklar ise tamamen Türkiye’deki evlilik başvurusu evrak listesi ile aynı. Eğer ek bir belge isteniyorsa zaten ilk mailleşmenizde size bunları yolluyor oluyorlar. Benim Salı sabahı kuryeye teslim ettiğim evraklarım Çarşamba günü öğleden sonra konsolosluğa ulaşmıştı ve hemen bize geri dönüş yapıp tercih ettiğimiz tarih için rezervasyon yaptılar. Yine konsolosluktan konsolosluğa değişen bir uygulama da nikah gününden bir gün önce, nikah günü sabahı ya da nikahtan sadece 15 dk önce gelin ve damadın konsoloslukta bulunma zorunluluğu.

Dikkat edilmesi gereken konulardan bir diğeri de davetli sayısı. Güvenlik kuralları gereği her binaya istediğiniz sayıda davetli çağıramıyorsunuz. Bu sayı 15 ile 20 arasında değişiyor. Yani bunu dikkate almayıp daha fazla sayıda kişi çağırırsanız düğün saatinde içeri kim girmesin seçimi yapmak zorunda kalabilirsiniz.

Sanırım hemen hemen hepsinin başına geldiği için tüm konsolosluklardan “Konsolosluğumuzda sadece nikah işlemleri gerçekleştirilmektedir; pasta kesimi, takı töreni için uygun bir ortamımız bulunmamaktadır ve bu tip organizasyonlara izin verilememektedir, lütfen ısrarcı olmayın” şeklinde bilgilendirme yapma ihtiyacı duyuyorlar:) Ama aralarında Paris konsolosluğu gibi nikahın kıyılacağı odadaki masanın ölçüsü verilip; resimlerde güzel çıksın diye çiftlerin yanında masa örtüsü ve çiçek getirmelerine imkan sağlanabiliyormuş. Çünkü aslında konsolosluk ofisindeki herhangi bir çalışma masasında da nikah işlemi gerçekleştirilebiliniyor. Biz şanslıydık ve Barcelona’nın en güzel caddelerinden birine bakan Konsolosluğun toplantı odasında tüm misafirlerimizin rahat rahat nikah işlemini izleyebildiği ve akabinde küçük balkonunda sadece gelin ve damadın fotoğraf çektirmesine izin verildiği ve böylece bu anı ölümsüzleştirmenize olanak sağlayan ufak bir imkanları bulunuyor.

yurtdisindadugun

Bu vesile ile tüm Barselona Başkonsolosluğu çalışanlarına bir kere daha teşekkür eder ve bu süreci yaşamak isteyen tüm çiftlere kolaylıklar dilerim:)

Artık akabinde ailecek düğün yemeği yemek için gideceğiniz restaurantın seçimini yapmak ya da yine eni konu düğün organizasyonu yapmak size kalmış. Bunun için profesyonel hizmet veren kuruluşlar da bulunuyor. Mesela:

Vera Event (Roma için)

Golden Entertainment Tribe (her türlü destinasyon için)

Biz iyi bildiğimiz mekanlardan birinde küçük ama en samimi misafir grubumuzla yemek yemeyi tercih ettik, çok da keyif aldık. Hatta o kadar keyif aldık ki her 5 yılda bir farklı bir şehirde nikah tazelemeye karar verdik. Ancak henüz misafir grubumuzun bundan haber yok 🙂

6 comments on “Konsolosluk Nikahı ve Yurtdışında Evlenmek

  1. RBA
    July 6, 2015

    Artık misafirlerin haberi var 🙂
    Bir de çıkışta bir şişe şampanya bulundurmakta fayda var!

    • gultentekiner
      July 6, 2015

      ya da bizim gibi nikah şekeri yerine özellikle erkek misafirlere isme özel ve içi viski dolu içki matarası hediye edebilirler 😉

  2. Vera Event
    March 9, 2016

    Merhaba, Roma’da veya italyanin baska bir buyulu sehrinde planlamakta oldugunuz dugun organizasyonunuz ve nikah islemleri icin profesyonel yardim almak isterseniz. Size Havalimani karsilama, hotel rezervasyonu, dugun yemegi, mekan secimi, kuafor, fotograf ve video cekimi, klasik gelin arabasi kiralama ve diger dugun organizasyonu konularinda yardimci olmaktan memnuniyet duyariz. Ayrintili bilgiye websitelerimiz http://www.romagezirehberi.com http://www.veraevent.com araciligiyla ulasabilirsiniz.

  3. Gozde Guvensoy
    December 11, 2017

    Merhaba Gülten

    ne güzel anlatmışsın 🙂

    biz de barcelonada bie nikah planlıyoruz henüz arastırmaya yeni basladık, nikahtan sonra nerede yemek yediniz, tavsiye edecegin restaurant var mı, gerci ben deniz kıyısında bir restaurant hayal ediyorum ama bakalım..

    • gultentekiner
      December 12, 2017

      Merhaba, öncelikle teşekkürler, biz yemeği 7Portes’te yaptık, onca seferdir Barcelona’ya gidiyorum ama deniz kenarında düğün yemeği yapılabilecek bir mekana rastlamadım maalesef, belki W Hotel’in içinde bir restaurant olabilir. Şimdiden mutluluklar…:)

  4. Şahin
    February 6, 2018

    Merhaba değerli gelin ve damat adayları, romantizmin başkenti Paris’te evlenmek isteyen çiftlerimize ihtiyaç duydukları hertürlü hizmeti sunmaktayız. Otel rezervasyonları, havalimanında karşılama ve otel transferleri, şoförlü araç tahsisi, asistan, profesyonel fotoğraf ve video çekimleri, kuaför ve güzellik uzmanları, nikah yemeği, nikah pastası… gibi hizmetlerimizle size ve misafirlerinize sadece bu çok özel anlarınızın tadını çıkarmak kalır. Ayrıca Profesyonel rehber kadromuz ve her sayıdaki gruplara özel hizmet sunabilecek şoförlü araçlarımızla bu büyülü şehri keşfetmeniz için kişiye özel turlarımızdan da yararlanabilirsiniz.
    Bize ulaşmak için bizimparis.com info@bizimparis.com mobile: 0033 778 66 47 68

Leave a comment

Information

This entry was posted on July 3, 2015 by in Hayat and tagged , , , , , , , , , , , , .

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.